wtorek, 7 sierpnia 2012

Sałatka z suszonych pomidorów i rukoli

Zwlekałam z zamieszczeniem przepisu na tę cieszącą się popularnością wśród moich gości sałatkę na blogu, ponieważ nie mam zdjęcia, które byłoby dość dobre, by je tu opublikować. Te, które wklejam obok przepisu, zostało zrobione w pośpiechu. 
Zostałam jednak ponaglona do opublikowania przepisu, więc trudno. Zdjęcie nie jest doskonałe, ale za to sałatka - tak! Sałatkę tę, albo jakąś bardzo zbliżoną wersję, jadłam kiedyś u mojej przyjaciółki Grażynki i odtąd na stałe zawitała w moim menu.

Składniki:

  • makaron (świderki, rurki, itp.)
  • słoik suszonych pomidorów w oleju
  • garść rukoli
  • kawałek parmezanu 
  • 2-3 ząbki czosnku
  • ew. kilka plastrów bekonu (niekoniecznie)
Makaron ugotować al dente. Pomidory odcedzić, pozostawiając zalewę, i każdy kawałek pokroić na dwie, trzy części.
Parmezan pokroić na wióry za pomocą noża do serów lub obieraczki do warzyw (mam taką ząbkowaną, nadaje się idealnie), odkładając kilka wiórków do dekoracji. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wymieszać wszystkie składniki. 
Jeżeli zalewa, w której były pomidory, nie zawiera jakiś sztucznych konserwantów (w moim przypadku nigdy nie zawiera, bo czytam uważnie etykiety), jest najlepszym sosem do tej sałatki. Zamiast tego można dodać oliwę z oliwek i ocet winny.
Sałatkę można wzbogacić dodając pokrojony w paski i usmażony na chrupko bekon.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Dziękuję za przepis,
    wyszło pyszne :)
    Pozdrawiam/ I.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że sałatka smakowała. Zapraszam do wypróbowania innych przepisów.

      Usuń