poniedziałek, 6 sierpnia 2012

Czekoladowe muffiny

Podawałam już przepis na babeczki czekoladowe. Tym razem proponuję baaardzo czekoladowe muffinki.
Zastanawialiśmy się kiedyś wspólnie z synem, co przygotować na kiermasz charytatywny w jego gimnazjum. Musiało być podzielne, aby sprzedawać na sztuki lub na porcje, no i smaczne. Padło na czekoladowe muffinki. Któż bowiem nie lubi czekolady? A te są wyjątkowo czekoladowe. Oprócz ciemnego, wilgotnego ciasta całe kawałki czekolady, a jak komuś jeszcze mało, to może w łatwy sposób przygotować czekoladową polewę (na zdjęciu mufinki bez polewy). Muffinki na kiermaszu sprzedały się w okamngnieniu!


Składniki (na około 16 muffinek):

  • 250 g mąki
  • 175 g cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 125 g pokruszonej czekolady
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 260 ml mleka
  • 100 ml oleju
Wymieszać wszystkie sypkie składnki i pokruszoną czekoladę. Osobno wymieszać mleko i olej. Delikatnie mieszając widelcem lub łyżką połączyć sypkie i płynne składniki. Tylko połączyć, nie wyrabiać! W przeciwnym razie muffinki nie będą kruche. Ot, i cały przepis!
Teraz wystarczy napełnić foremki ciastem do 2/3 wysokości foremki i włożyć go średnio gorącego piekarnika (ok. 170 st.) na ok. 20 minut (raczej nie więcej, aby muffinki nie były zbyt suche).

Kiedy muffinki przestygną, możemy polać je czekoladową polewą. Aby przygotować polewę rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu:

  • 1/3 kostki masła
  • 1 łyżkę wody
  • 1 czubatą łyżkę kakao
  • 4 łyżki cukru


1 komentarz: