piątek, 18 stycznia 2013

Szynka wieprzowa duszona w winie

Szynka wieprzowa, naszpikowana czosnkiem i natarta aromatycznymi przyprawami, a następnie duszona w czerwonym winie i occie balsamicznym - oto doskonała propozycja na porządny niedzielny obiad. 

Składniki:
  • ok. 1 kg wieprzowiny (najlepiej szynki)
  • 2 cebule (najlepiej czerwone)
  • 3 ząbki czosnku
  • garść igiełek rozmarynu
  • kilka jagód jałowca
  • 2-3 łyżki oleju
  • 2/3 szklanki czerwonego wina
  • 2/3 szklanki octu balsamicznego
Obrane ząbki czosnku pokroić na plasterki. W mięsie zrobić niewielkie nacięcia i wcisnąć w nie czosnek. W moździerzu rozdrobnić jagody jałowca i rozmaryn, a następnie natrzeć szynkę tą mieszanką. Przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać olej i obrumienić mięso z każdej strony. Odłożyć. Na tym samym tłuszczu podsmażyć cebulę pokrojoną wcześniej w niezbyt cienkie piórka. Kiedy cebula zmięknie, przełożyć zawartość patelni do garnka, w którym będzie się dusić mięso. Wlać ocet balsamiczny, doprowadzić ponownie do wrzenia i gotować, aż połowa płynu odparuje.
Przełożyć mięso do garnka, wlać wino i obrócić szynkę kilkakrotnie, by pokryć ją płynem. Przykryć i dusić na wolnym ogniu przez ok. 1.5 godziny. W połowie duszenia obrócić mięso. Dobrze jest też wtedy spróbować sos, by ewentualnie doprawić.
Kiedy mięso będzie miękkie, zdjąć garnek z ognia i odczekać co najmniej kilka minut. Mięso wyjąć, pokroić na plastry (moje, jak widać na zdjęciu, było nieco zbyt miękkie i plastry trochę się rozpadały), ułożyć na półmisku i polać częścią sosu. Pozostały sos podać osobno.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza