piątek, 27 kwietnia 2012

Żeberka (skrzydełka kurczaka) w sosie barbecue na ciepło lub na zimno

Typowy sos barbecue jest ciemnobrązowy i ma zapach dymu. Jak nazwa wskazuje (barbecue - grill), przeznaczony jest do potraw z grilla, choć nie wiem, dlaczego sos miałby pachnieć dymem, skoro oryginalnie służy do przyprawiania grillowanych mięs.
Wiele lat temu pracowałam w Londynie w restauracji, której sztandarowym daniem były żeberka w sosie barbecue, w skrócie BBQ. Były serwowane na gorąco w postaci długiego paska lub na zimno, podzielone na porcje z jedną kostką, w ramach baru sałatkowego. Tamten sos był pyszny, żaden z kupnych sosów, które próbowałam już tak nie smakował.
Ku mojemu zdziwieniu i radości okazało się, że znalazłam ten sam smak i aromat w sosie barbecue zamieszczonym w książce, która leżała na półce w moim rodzinnym domu. Ta książka to "Obiady u Kowalskich" Jadwigi Kłossowskiej. Robię ten sos już prawie dwadzieścia lat!
Sos ten sprawdza się doskonale również z kurczakiem, najlepiej ze skrzydełkami. 


Składniki:
  • 1-1,5 kg żeberek wieprzowych lub skrzydełek z kurczaka
  • 1,5 łyżeczki przyprawy słodkiego chili lub przyprawy do chili con carne (niekoniecznie)
  • 9 łyżek keczupu
  • 6 łyżeczek cukru
  • 6 łyżek octu
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 liście laurowe
Pasek żeberek kroimy na porcje tak, by każdy kawałek miał jedno żebro. Każde skrzydełko kroimy w poprzek stawów na trzy części, przy czym do przygotowania dania
wykorzystujemy tylko dwie, a końcówkę odkładamy. Możemy te końcówki wykorzystać np. do zupy. Żeberka lub skrzydełka układamy na blasze do pieczenia, lekko solimy i pieczemy tak długo, aż mięso będzie miękkie, ale nadal jędrne. Nie chcemy, by się rozpadło i oddzieliło się od kości, bo potrawa, choć nadal smaczna, będzie wyglądała nieatrakcyjnie.
Czosnek przeciskamy przez praskę, liście laurowe kruszymy. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu.
Upieczone i lekko przestudzone mięso obtaczamy w sosie i układamy w żaroodpornym naczyniu, najlepiej takim, w którym danie będzie mogło być serwowane. Polewamy pozostałym sosem i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15-20 minut.
Można to danie przygotować dzień wcześniej i pozostawić w sosie na noc. Przed podaniem należy podgrzać je w piekarniku tak długo, aż będzie gorące.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Niesamowity smak! Naszą ulubioną częścią kurczaka do tej marynaty są udka. Gościły u nas już nieraz i na pewno będziemy do nich z apetytem wracać. Polecam na wszelkie przyjęcia. Uwaga na gości nie lubiących czosnku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. It's truly a great and useful piece of info. I am glad that you shared this useful information
    with us. Please keep us informed like this. Thanks
    for sharing.

    My blpog post how to get free skype credit ()

    OdpowiedzUsuń