niedziela, 6 stycznia 2013

Polędwiczki z indyka z podduszaną kapustą pekińską

Kapusta pekińska lekko podduszona i skropiona sosem sojowym to także pamiątka po pewnym znajomym Chińczyku z Malezji (tym, o którym wspominałam przy okazji przepisu na klopsiki wołowe w sosie pomidorowym). Zwykle w Polsce jadamy kapustę pekińską na surowo. Ważne jest, by dusić ją bardzo krótko, tak by tylko lekko zmiękła, a się nie rozpadła i nie rozgotowała.
W tym przepisie wzbogacona jest i sosem ostrygowym, i papryczką chili, ale jeśli ktoś nie ma tych składników, naprawdę wystarczy sos sojowy.
Kapusta pekińska stanowi tu dodatek do polędwiczek z indyka (ostatnio pojawiły się w sprzedaży same polędwiczki). Zamiast polędwiczek z indyka doskonale sprawdzą się także polędwiczki wieprzowe lub piersi z kurczaka.

Składniki:

  • 3 polędwiczki z indyka (starczą na ok. 5 osób)
  • olej do smażenia
  • średniej wielkości główka kapusty pekińskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 3 łyżki sosu ostrygowego
  • ok. 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 papryczka chili
  • 2-3 łyżki szczypiorku (niekoniecznie)
Na patelni rozgrzać olej, umieścić na nim polędwiczki, przyprawić solą i pieprzem i smażyć po ok. 7 minut na każdej stronie, po czym przykryć i trzymać w cieple przez kolejne co najmniej 5 minut, by polędwiczki "doszły" w środku.
Na drugiej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju. Kapustę przekroić wzdłuż na pół, a potem jeszcze każdą połowę także wzdłuż na pół. Otrzymamy cztery części.
Na oleju podsmażyć krótko posiekany czosnek i pokrojoną na plasterki i pozbawioną pestek papryczkę chili. Ułożyć na patelni kapustę, polać sosami i kilkoma łyżkami wody. Przykryć i dusić przez kilka minut, dopóki kapusta nie zmięknie. Podawać z polędwiczkami pokrojonymi na grube plastry. Ćwiartki kapusty można przekroić w poprzek na pół, by otrzymać więcej porcji, ale dopiero po uduszeniu, by się nie rozpadły. 
Sosem z patelni z kapustą polać i kapustę, i mięso. Można posypać szczypiorkiem. 


4 komentarze:

  1. Irenko, czy ty czytasz w moich myślach? Dzisiaj sobie myślałam, że mam w zamrażalniku polędwiczki i dobrze by było coś z nimi zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiedziałam, że mam zdolności czytania Twoich myśli. Zaczynam się bać..... :-)

      Usuń
  2. Od kiedy indyk posiada poledwice?

    OdpowiedzUsuń
  3. od zawsze, polecam dobry sklep mięsny

    OdpowiedzUsuń