niedziela, 10 marca 2013

Sernik malinowy

Sposób przyrządzania tego sernika w dużej mierze zależy od pory roku. Latem najlepiej jest wykorzystać świeże maliny. Poza sezonem sprawdzą się mrożone, albo, w wersji tańszej, budyń malinowy i kilka łyżek dżemu malinowego na polewę. Smak będzie nieco inny, ale również niezły.

Składniki:

  • ok. 200 g pokruszonych biszkoptów
  • 3/4 kostki masła
  • ok. 1,5 kg sera na sernik
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • mały kubeczek śmietany 30% lub 36%
  • 1/2 kg świeżych malin lub opakowanie mrożonych + 2 łyżki cukru pudru +1 budyń śmietankowy
albo
  • 1 budyń malinowy + kilka łyżek dżemu malinowego + sok z 1/2 cytryny
Świeże lub mrożone maliny (jeśli używamy) rozgotować z 2 łyżkami cukru pudru, po czym dokładnie przetrzeć przez sito, by usunąć pestki. Otrzymany sok ostudzić.
Sernik przed upieczeniem...
Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi biszkoptami. Otrzymaną masą wyłożyć blachę (ok. 20x30 cm) lub dużą tortownicę.
Połączyć ser, cukier, żółtka, śmietanę i budyń malinowy, jeśli nie używamy świeżych lub mrożonych malin, albo budyń śmietankowy oraz 3/4 ostudzonego soku z malin. Ubijać na gładką, jednolitą masę.
...i po upieczeniu.
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową, po czym całość wylać na bazę z biszkoptów. Wierzch wygładzić i polać resztą soku malinowego lub dżemem malinowym wymieszanym z sokiem z 1/2 cytryny i przetartym, by oddzielić pestki.
Piec bez termoobiegu (górna i dolna grzałka) minimum 1 godzinę.
Smacznego!

3 komentarze:

  1. Irenko, moja mama zobaczyła Twój blog i wsiąkła... Oczywiście przepis na sernik malinowy skrupulatnie spisała i pewnie już niedługo będziemy kosztować :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, rany! To teraz nie lada odpowiedzialność na mnie ciąży! ;-)
      Mam nadzieję, że będzie Wam smakował.
      Pozdrawiam gorąco!

      Usuń
  2. Niech już będzie lato i świeże owoce, nie mogę się doczekać! A sernik wygląda cudnie, kolorek ma śliczny :)

    OdpowiedzUsuń