Składniki:
- ok. 200 g pokruszonych biszkoptów
- 3/4 kostki masła
- ok. 1,5 kg sera na sernik
- 1 szklanka cukru
- 6 jajek
- mały kubeczek śmietany 30% lub 36%
- 1/2 kg świeżych malin lub opakowanie mrożonych + 2 łyżki cukru pudru +1 budyń śmietankowy
albo
- 1 budyń malinowy + kilka łyżek dżemu malinowego + sok z 1/2 cytryny
Świeże lub mrożone maliny (jeśli używamy) rozgotować z 2 łyżkami cukru pudru, po czym dokładnie przetrzeć przez sito, by usunąć pestki. Otrzymany sok ostudzić.
Sernik przed upieczeniem... |
Masło rozpuścić i wymieszać z pokruszonymi biszkoptami. Otrzymaną masą wyłożyć blachę (ok. 20x30 cm) lub dużą tortownicę.
Połączyć ser, cukier, żółtka, śmietanę i budyń malinowy, jeśli nie używamy świeżych lub mrożonych malin, albo budyń śmietankowy oraz 3/4 ostudzonego soku z malin. Ubijać na gładką, jednolitą masę.
...i po upieczeniu. |
Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie połączyć z masą serową, po czym całość wylać na bazę z biszkoptów. Wierzch wygładzić i polać resztą soku malinowego lub dżemem malinowym wymieszanym z sokiem z 1/2 cytryny i przetartym, by oddzielić pestki.
Piec bez termoobiegu (górna i dolna grzałka) minimum 1 godzinę.
Smacznego!
Irenko, moja mama zobaczyła Twój blog i wsiąkła... Oczywiście przepis na sernik malinowy skrupulatnie spisała i pewnie już niedługo będziemy kosztować :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńO, rany! To teraz nie lada odpowiedzialność na mnie ciąży! ;-)
UsuńMam nadzieję, że będzie Wam smakował.
Pozdrawiam gorąco!
Niech już będzie lato i świeże owoce, nie mogę się doczekać! A sernik wygląda cudnie, kolorek ma śliczny :)
OdpowiedzUsuń