środa, 17 października 2012

Smażony kurczak w pikantnej panierce

Skoro zamiast kupować, możemy sobie sami przygotować pyszne, domowe frytki, proponuję także spróbować tego soczystego kurczaka w chrupiącej panierce, a już nigdy nie będą nas kusić zestawy i kubełki z wiadomej sieci fast food.


Składniki (na 5 osób):

  • 10 udek z kurczaka
  • ok. 1/2 l oleju do smażenia
  • 200 g mąki
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (roztartego w moździerzu)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 jajka
Usunąć skórę z udek kurczaka. Wymieszać w misce wszystkie suche składniki: mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką,  ziele angielskie, tymianek i sól. Umieścić kawałki kurczaka w mące z przyprawami i dokładnie obtoczyć każdy kawałek. Otrząsnąć z nadmiaru mąki i odłożyć na 15 minut. 
We frytkownicy (jeśli ktoś ma), albo w głębokiej patelni lub rondlu (ja używam woka) rozgrzać olej do smażenia, a jednocześnie nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. i umieścić w nim ruszt nad blachą.
Ubić jajka. Obtoczyć kawałki kurczaka w jajku, a następnie znowu w mące z przyprawami. Smażyć po  dwa, trzy kawałki przez 6-8 minut. Kiedy wszystkie kawałki będą usmażone, przełożyć je na ruszt i piec w gorącym piekarniku przez 20 minut. Jeśli mamy wątpliwości, czy kurczak jest upieczony, dobrze jest naciąć jeden kawałek i sprawdzić.

4 komentarze:

  1. Jeny, musiało być nieziemsko pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. a mi sie nie podoba - zbyt nijakie przyprawy, sól, pieprz, papryka... po pierwsze, do prawdziwego "deep fried chicken" potrzeba chrupiącego panieru (np. płatki kukurydziane, owsiane błyskawiczne), po 2 - ostra papryka i pieprz? co to za pikantnosć - obowiązkowo chilli powder. Lepsze są poza tym nuggetsy, niż udka z chrząstkami.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chili powder to w języku polskim ostra papryka.

      Usuń
  3. wlasnie to wyprobowalem wysmienite tego szukalem oczywiscie pomixowalem inne przyprawy ale panierka super . pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń