Składniki (na ok. 12 dużych mufinek lub 16 mniejszych, takich jak na zdjęciu):
- 250 g mąki
- 2 pomarańcze
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 125 g miękkiego masła
- 1 jajko
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem. Jedną pomarańczę dobrze wyszorować, osuszyć i zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z obu pomarańczy.
W osobnym naczyniu wymieszać roztrzepane jajko i miękkie masło, a następnie wlać sok z pomarańczy wraz ze startą skórką.
Połączyć mokre i suche składniki za pomocą łyżki, ale bez wyrabiania.
Formę na mufinki natłuścić lub wyłożyć papierowymi foremkami. Nakładać do foremek ciasto do wysokości 2/3. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. ok. 20 minut.
Po ostudzeniu można dekorować bitą śmietaną lub lukrem.
Smacznego!
Musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuńUdało mi się zjeść tylko jedną :)
UsuńJakie aromatyczne :)
OdpowiedzUsuń