Składniki (na 5 osób):
- 10 udek z kurczaka
- ok. 1/2 l oleju do smażenia
- 200 g mąki
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego (roztartego w moździerzu)
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki tymianku
- 2 jajka
Usunąć skórę z udek kurczaka. Wymieszać w misce wszystkie suche składniki: mąkę, pieprz, paprykę ostrą i słodką, ziele angielskie, tymianek i sól. Umieścić kawałki kurczaka w mące z przyprawami i dokładnie obtoczyć każdy kawałek. Otrząsnąć z nadmiaru mąki i odłożyć na 15 minut.
We frytkownicy (jeśli ktoś ma), albo w głębokiej patelni lub rondlu (ja używam woka) rozgrzać olej do smażenia, a jednocześnie nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. i umieścić w nim ruszt nad blachą.
Ubić jajka. Obtoczyć kawałki kurczaka w jajku, a następnie znowu w mące z przyprawami. Smażyć po dwa, trzy kawałki przez 6-8 minut. Kiedy wszystkie kawałki będą usmażone, przełożyć je na ruszt i piec w gorącym piekarniku przez 20 minut. Jeśli mamy wątpliwości, czy kurczak jest upieczony, dobrze jest naciąć jeden kawałek i sprawdzić.
Jeny, musiało być nieziemsko pyszne ;)
OdpowiedzUsuńa mi sie nie podoba - zbyt nijakie przyprawy, sól, pieprz, papryka... po pierwsze, do prawdziwego "deep fried chicken" potrzeba chrupiącego panieru (np. płatki kukurydziane, owsiane błyskawiczne), po 2 - ostra papryka i pieprz? co to za pikantnosć - obowiązkowo chilli powder. Lepsze są poza tym nuggetsy, niż udka z chrząstkami.
OdpowiedzUsuńChili powder to w języku polskim ostra papryka.
Usuńwlasnie to wyprobowalem wysmienite tego szukalem oczywiscie pomixowalem inne przyprawy ale panierka super . pozdrawiam
OdpowiedzUsuń