Kilka dni temu kupiłam na moim lokalnym targu dynię odmiany Muscade, zielono-szarą z intensywnie pomarańczowym, wyjątkowo grubym miąższem. Przygotowałam z niej pyszną, gęstą zupę o nie tylko pięknym pomarańczowym odcieniu, ale także cudownym pomarańczowym aromacie. I w dodatku używając zaledwie kilku składników!
Poniższe proporcje wystarczą dla ok. 10-12 osób. Ja rzadko gotuję zupę na jeden dzień. Wiele zup, szczególnie kremów, zyskuje na smaku, kiedy się je odgrzewa na drugi dzień. Tak więc, jeżeli chcecie przygotować tę zupę dla 4-5 osób, trzeba zmniejszyć ilość składników o połowę.
Składniki:
- 2-3 łyżki oleju lub masła
- 2 cebule
- 1,5-2 kg miąższu dyni
- 2 pomarańcze
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól
W dużym garnku, takim który pomieści naszą dynię, rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy posiekaną cebulę, aż się zeszkli, ale nie przyrumieni. Dodajemy do garnka pokrojoną w kostkę dynię, dolewamy mleko oraz sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, z których najpierw ścieramy skórkę. Przed otarciem skórki pomarańcze należy, oczywiście, wyszorować. Skórkę też dokładamy do garnka razem z tymiankiem. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż dynia będzie miękka.
Zupę miksujemy i ewentualnie doprawiamy solą.
Smacznego!
Zupę miksujemy i ewentualnie doprawiamy solą.
Smacznego!
Nie próbowałam jeszcze tej zupy z tymiankiem, czas to nadrobić. Polecam eksperyment z mleczkiem kokosowym - robię zupę z podobnych składników, ale zamiast mleka dodaję puszkę mleczka kokosowego pod koniec gotowania, wtedy również dodaję sok i skórkę z 1 pomarańczy.
OdpowiedzUsuńDoskonały pomysł z mleczkiem kokosowym, szczególnie dla unikających nabiału. W takiej wersji pominęłabym jednak tymianek. Ale może się mylę i tymianek pasowałby i do kokosu? :-)
UsuńChyba nie, ale przypomniałam sobie, że czasem posypuję tą zupę papryką chili w proszku, podbija smak i świetnie rozgrzewa.
Usuń