niedziela, 12 maja 2013

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem na ciepło....lub zimno

Tę sałatkę można podać na ciepło jako dodatek do mięsa lub na zimno jako samodzielne danie. Szpinak z powodzeniem można zastąpić rukolą, która nieźle znosi kontakt z ciepłymi składnikami. Z braku wystarczającej ilości szpinaku dołożyłam sałatę lodową, wiedząc, że sałatka będzie spożywana na zimno. I stąd na zdjęciach sałata. Lepiej jednak poprzestać na samym szpinaku. 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków 
  • 1 pęczek szczypioru z dymką
  • 2 ząbki czosnku
  • 4-5 łyżek oleju
  • duża garść młodego szpinaku (lub rukoli)
  • kilka ogórków kwaszonych
  • kilka kawałków papryki konserwowej
Ziemniaki obrać i ugotować. Gorące pokroić w dość dużą kostkę.
Ogórki i paprykę pokroić. Szpinak (lub rukolę) dokładnie umyć.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażać na niezbyt dużym ogniu posiekany szczypior wraz z dymką oraz drobniutko posiekany lub wyciśnięty ząbek czosnku.
Połączyć ziemniaki z ogórkiem, papryką i szpinakiem. Polać gorącym olejem ze szczypiorem i czosnkiem. Doprawić solą i pieprzem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz