Zielone szaragi są smaczniejsze, a, co więcej, nie trzeba ich obierać. Kiedy tylko mogę, zawsze wybieram zielone.
Składniki:
- 500 g makaronu o dowolnym kształcie
- pęczek zielonych szparagów
- 2 ząbki czosnku
- mały kubeczek śmietany kremówki
- ok. 50 g tartego parmezanu
- sól, pieprz
Ugotować makaron na półtwardo (al dente). Czekając, aż zagotuje się woda na makaron, a potem sam makaron, przygotowujemy szparagi i sos. Po ich umyciu delikatnie odkrawamy główki i odkładamy na bok. Odcinamy zdrewniałe części łodyg, wyrzucamy je, a resztę kroimy na kawałki. Pokrojone łodygi gotujemy ok. 5 minut w niewielkiej ilości wody.
Czosnek obieramy. Każdy ząbek kroimy na pół. Śmietankę wlewamy do rondelka, dodajemy czosnek i delikatnie doprowadzamy do wrzenia. Ugotowane kawałki szparagów odcedzamy, dodajemy do śmietanki wraz z połową parmezanu i za pomocą blendera miksujemy, aż uzyskamy gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem.
Główki szparagów dorzucamy do gotującego się makaronu na ok. 3 minuty przed końcem. Przed odcedzeniem makaronu odlewamy około 1/3 szklanki wody z gotowania.
Odcedzony, gorący makaron łączymy ze sosem i odlaną wodą z gotowania. Podajemy od razu.
Resztę parmezanu podajemy osobno do posypania dania na talerzach.
Smacznego!
Mmm, pycha :) robię podobny sos, ale wykorzystuję wodę z gotowania szparagów i beszamel, nigdy ich nie miksowałam - muszę koniecznie spróbować!
OdpowiedzUsuńFajne pomysły ze szparagami! Jakoś nie miałam sposobności do tej pory:)
OdpowiedzUsuń