niedziela, 12 maja 2013

Ciasto marchewkowe

To pyszne ciasto jest zarazem jednym z najłatwiejszych do przygotowania. Wystarczy zgromadzić składniki i połączyć je ze sobą bez wyrabiania. Typowe wykończenie ciasta stanowi lukier na bazie serka, ale ja wolę lukier pomarańczowy lub, tak jak tym razem, po prostu cukier puder.
Podana niżej ilość składników jest przeznaczona na średniej wielkości tortownicę. Jeżeli chcemy upiec większe ciasto na blasze, trzeba podwoić te ilości.

Składniki:


  • 250 g mąki
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g brązowego cukru
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich
  • 175 marchwi utartej na drobnych oczkach
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 150 ml oleju
  • 2 łyżki mleka
W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, orzechy, wiórki i startą marchew, a w drugiej roztrzepane jajka, aromat, olej i mleko. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać łyżką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.


2 komentarze:

  1. świetnie, że to akurat ciasto marchewkowe, bo muszę coś upiec, a takie mi bardzo odpowiada:-) Wykorzystam ten przepis na babeczki marchewkowe:-) Dzięki! i pozdrawiam oczywiście:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam już takie podobne, bardzo podobne w przygotowywaniu do "murzynka". Polecam osobiście =)

    OdpowiedzUsuń