Podana niżej ilość składników jest przeznaczona na średniej wielkości tortownicę. Jeżeli chcemy upiec większe ciasto na blasze, trzeba podwoić te ilości.
Składniki:
- 250 g mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 150 g brązowego cukru
- 75 g posiekanych orzechów włoskich
- 175 marchwi utartej na drobnych oczkach
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 jajka
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego
- 150 ml oleju
- 2 łyżki mleka
W jednej misce wymieszać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, cukier, orzechy, wiórki i startą marchew, a w drugiej roztrzepane jajka, aromat, olej i mleko. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać łyżką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
świetnie, że to akurat ciasto marchewkowe, bo muszę coś upiec, a takie mi bardzo odpowiada:-) Wykorzystam ten przepis na babeczki marchewkowe:-) Dzięki! i pozdrawiam oczywiście:-)
OdpowiedzUsuńRobiłam już takie podobne, bardzo podobne w przygotowywaniu do "murzynka". Polecam osobiście =)
OdpowiedzUsuń