środa, 20 lutego 2013

Sałatka z jabłkiem, boczkiem i rukolą

Sałatka powstała z tego, co akurat miałam pod ręką. Rezultat okazał się doskonały. Powstała prosta, szybka, smaczna, a przy tym efektowna sałatka.

Składniki:

  • garść rukoli
  • 1 łyżka masła
  • 2-3 jabłka
  • wędzony boczek w plastrach (najlepiej surowy, nie parzony)
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • oliwa
  • glassa balsamiczna (zagęszczony ocet balsamiczny)
Rukolę umyć, osuszyć, wymieszać z niewielką ilością oliwy i rozłożyć na talerzach.

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pociąć na ósemki. Każdą cząstkę jabłka owinąć plastrem boczku. Na patelni rozgrzać masło i smażyć jabłka na niewielkim ogniu. Obracać, by boczek równomiernie się usmażył, a jabłko zmiękło. Pod koniec smażenia wrzucić na patelnię orzechy. 
Jabłka owinięte boczkiem i orzechy rozłożyć na talerzach na rukoli. Skropić glassą balsamiczną.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. ciekawe połączenia , wyglądają bardzo obiecująco:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam, że smakuje równie dobrze, jak wygląda :-)

      Usuń