niedziela, 25 listopada 2012

Zapiekanka z ziemniaków i pieczarek

Przepis pochodzi z książki Nigelli Lawson "Nigella ekspresowo". Jedyna moja modyfikacja to pominięcie wina, które Nigella dodaje do mleka i w tej mieszaninie wina i mleka gotuje ziemniaki. Jakoś nie mogłam się przekonać do gotowania ziemniaków w winie (być może, niesłusznie - możecie wypróbować). A zamiast oleju czosnkowego użyłam oleju i świeżego czosnku.
Danie jest sycące i może być podane samodzielnie lub jako dodatek do dania głównego.


Składniki:

  • ok. 3/4 kg ziemniaków
  • 350 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżeczki oleju
  • ząbek czosnku
  • 250 g pieczarek
  • sól, pieprz
Obrane i pokrojone na plasterki ziemniaki zalać mlekiem, posolić i ugotować na półmiękko. 
Pieczarki i pokroić je na grubsze plasterki.
Na patelni rozgrzać masło i usmażyć pieczarki. Pod koniec smażenia dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Usmażone pieczarki wraz tłuszczem z patelni dodać do garnka z ziemniakami, delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, a następnie przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
Piec ok. 40 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Smacznego!

2 komentarze: