Danie jest sycące i może być podane samodzielnie lub jako dodatek do dania głównego.
Składniki:
- ok. 3/4 kg ziemniaków
- 350 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżeczki oleju
- ząbek czosnku
- 250 g pieczarek
- sól, pieprz
Obrane i pokrojone na plasterki ziemniaki zalać mlekiem, posolić i ugotować na półmiękko.
Pieczarki i pokroić je na grubsze plasterki.
Na patelni rozgrzać masło i usmażyć pieczarki. Pod koniec smażenia dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Usmażone pieczarki wraz tłuszczem z patelni dodać do garnka z ziemniakami, delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, a następnie przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
Na patelni rozgrzać masło i usmażyć pieczarki. Pod koniec smażenia dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Usmażone pieczarki wraz tłuszczem z patelni dodać do garnka z ziemniakami, delikatnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem, a następnie przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
Piec ok. 40 minut, aż wierzch ładnie się zrumieni.
Smacznego!
Musiało być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńByło! :-)
Usuń