niedziela, 18 listopada 2012

Ciasto dyniowo-korzenne

Oto kolejna propozycja na wykorzystanie dyni. Przepis na to aromatyczne ciasto pochodzi z magazynu kulinarnego BBC Good Food.
Ciasto po upieczeniu można nasączyć sokiem wyciśniętym z pomarańczy. Będzie wtedy bardziej wilgotne. Robiłam je i w wersji nasączanej, i bez nasączania, a moi domownicy nie mogą się zdecydować, które ciasto bardziej im smakowało. Zachęcam więc do wypróbowania obu.


Składniki:


  • 300 g mąki
  • 300 g brązowego cukru
  • 3 łyżeczki przyprawy do pierników
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 175 g rodzynek
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 jajka
  • 200 g masła
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 500 g miąższu dyni

Polewa:
  • 200 g serka śmietankowego
  • 75 g miękkiego masła
  • 100 cukru pudru
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Do nasączenia (niekoniecznie)
  • sok z 1/2 pomarańczy

Ciasto to przygotowujemy podobnie jak muffinki czyli mieszając osobno suche i mokre składniki, a następnie łącząc je bez wyrabiania (wyrabiane zbyt dokładnie byłoby gumowate, a nie kruche).
Tak więc w jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, cukier,  przyprawę korzenną, sól, sodę i proszek do pieczenia, a w drugiej ubijamy lekko trzepaczką roztopione i ostudzone masło i jajka. Następnie łączymy ze sobą zawartość obu misek, ale tylko tak, by suche składniki nie były już suche. Dodajemy startą dynię, rodzynki i skórkę otartą z pomarańczy. Mieszamy delikatnie i przelewamy do tortownicy, której dno wykładamy wcześniej papierem do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st.  przez 50-60 minut. Ponieważ dynie różnią się zawartością wody, więc i czas potrzebny na upieczenie ciasta może być różny.
Po upieczeniu możemy nasączyć ciasto sokiem pomarańczowym. Przed nasączeniem należy nakłuć powierzchnię ciasta wykałaczką lub widelcem.
Ostudzone ciasto pokrywamy polewą. Przygotowujemy ją ubijając wszystkie składniki. Kiedy ciasto stygnie, serową polewę przechowujemy w lodówce.
Zimne ciasto dekorujemy polewą i.... gotowe!
Smacznego!

1 komentarz: