środa, 17 października 2012

Domowe frytki

Wiem, wiem....smażone, kaloryczne, węglowodanowa bomba, itd. Ale za to jakie pyszne! Od czasu do czasu na pewno nie zaszkodzą, a sprawią i dużym, i małym nieco radości w nadchodzące zimne dni.


Składniki:

  • po 2-3 średnie ziemniaki na osobę
  • olej do smażenia (co najmniej 1/2 litra)
Ziemniaki obrać i pociąć wdłuż na kawałki. Ja lubię, gdy domowe frytki są nieco grubsze niż te przygotowywane przemysłowo i niekoniecznie równe. Ziemniaki moczyć w zimnej wodzie przez 5 minut, po czym zmienić wodę i moczyć przez kolejne 5 minut.

Gdy frytki się moczą, rozgrzać olej w głębokim rondlu lub patelni. Ja używam woka do smażenia w głębokim tłuszczu, bo dzięki temu, że wok ma małe dno i rozszerza się ku górze, mogę zużywać znacząco mniej oleju niż gdybym używała naczynia o ściankach prostopadłych do dna. 
Ziemniaki osączyć, a następnie możliwie najdokładniej wysuszyć za pomocą papierowego ręcznika.
Smażyć na porządnie rozgrzanym oleju (zbyt zimny sprawi, że frytki będą miękkie i nasączone tłuszczem) partiami przez 8-10 minut, po czym odsączyć i pozostawić do ostygnięcia.
Tuż przed podaniem ponownie smażyć partiami na gorącym oleju do zrumienienia. 
To dwuetapowe smażenie zapewni nam pyszne, chrupiące, a w środku kruche frytki.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Ja uwielbiam takie karbowane własnoręcznie robione. Mniam ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A jak robisz karbowane? Masz specjalny nożyk, Kruszynko?

      Usuń
  2. super, takie właśnie uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No i tak mnie podkusiłaś, Irenko... Ale już mnie więcej nie pokusisz, bo wykończyłam ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń