środa, 17 października 2012

Chałka drożdżowa

Tytuł trochę mylący, bo z ilości składników podanych niżej wyszła mi nie chałka, ale chała. Ponieważ jednak słowo "chała" nie kojarzy się najlepiej, pozostańmy przy "chałce". Jeśli jednak zamiast dużej chały/chałki wolelibyście mniejszą chałkę/chałeczkę, to wystarczy wziąć połowę ilości składników, albo z podanych ilości upleść i upieć dwie. A więc do dzieła....


Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 40 g masła
  • 300 ml mleka
  • 1 op. suszonych drożdży (7g)
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
Mąkę przesiać wraz z solą. W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko i podgrzać, aż będzie letnie. Wymieszać drożdże z cukrem i zalać odrobiną letniego mleka z rondelka. Kiedy drożdże się rozpuszczą, wlać drożdże do reszty mleka z masłem, dodać jedno dobrze roztrzepane jajko i wszystko porządnie wymieszać. Zawartość rondelka wlać do mąki i wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie i nie będzie się
kleić. Jeśli posługujemy się robotem kuchennym, trwa to zwykle ok. 3 minut.
Po wyrobieniu pozostawić ciasto do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Wyrośnięte ciasto przenieść na deskę/stół/blat i podzielić na dwie części, jeżeli chcemy mieć dwie mniejsze chałki. Ciasto przeznaczone na jedną chałkę dzielimy na trzy równe części i każdą część rolujemy w długi wałek. Wałki sklejamy ze sobą na jednym końcu i zaplatamy w warkocz, a końce zawijamy pod spód.
Chałkę/chałki układamy na natłuszczonej blasze lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy w ciepłym miejscu na 20-30 minut do ponownego wyrośnięcia.
Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 st. 
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Zrobiłam z tego przepisu 2 chałki... i chały nie było :)

    OdpowiedzUsuń