sobota, 18 sierpnia 2012

Karmelizowane jabłka w cieście

Lubię ciepłe desery. Najlepiej w towarzystwie lodów, sosu waniliowego lub bitej śmietany. Kiedy siadamy do obiadu, wsuwam deser do piekarnika, a kiedy kończymy drugie danie, gorący wyciągam z piekarnika prosto na stół. 


Składniki: 

  • 1 kg jabłek
  • 50 g masła
  • 100 g brązowego cukru
Ciasto:
  • 100 g mąki
  • 75 g białego cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 lekko ubite jajka
  • 150 ml mleka
  • 150 ml śmietany
  • 50 g miękkiego masła
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • masło do wysmarowania formy
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Podsmażyć na maśle na patelni, aż lekko się zrumienią. Dodać cukier i smażyć, aż cukier lekko się skarmelizuje (rozpuści się i zgęstnieje).
Składniki ciasta zmiksować na jednolitą masę.
Jabłka wyłożyć do wysmarowanej masłem odpowiednio dużej formy, po czym zalać ciastem. Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez 40 minut.
Smacznego!

2 komentarze: