sobota, 18 sierpnia 2012

Spaghetti z cukinią, fasolą i pomidorami

To danie byłoby najzwyklejszym włoskim spaghetti, gdyby nie ciążenie ku meksykańskim smakom i aromatom: fasoli i chili. W rezultacie otrzymujemy pożywne, smaczne danie, łączące w sobie łagodność i ogień.


Składniki:

  • 1/2 paczki spaghetti (ja użyłam pełnoziarnistego)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cukinia
  • 1 puszka pomidorów w zalewie lub kilka bardzo dojrzałych pomidorów
  • 1 puszka fasoli w sosie chili (lub mieszanki różnych gatunków fasoli po meksykańsku - moja, jak widać na zdjęciu, zawierała również kukurydzę)
  • kawałek parmesanu
Spaghetti ugotować al dente. Cebulę
posiekać niezbyt drobno, a cukinię pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć cebulę, a kiedy zmięknie dodać cukinię i  zmiażdżone ząbki czosnku. Smażyć nadal, aż cukinia straci surowość. Dodać pomidory wraz zalewą (lub posiekane dojrzałe pomidory bez skóry), zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. 5-7 minut.
W tym czasie zetrzeć parmezan.
Do sosu dodać zawartość puszki z fasolą wraz z ostrym sosem. Wymieszać, doprowadzić ponownie do wrzenia i doprawić.
Odsączone spaghetti polać sosem i posypać parmezanem.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz