- 1/2 paczki spaghetti (ja użyłam pełnoziarnistego)
- 2-3 łyżki oliwy
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cukinia
- 1 puszka pomidorów w zalewie lub kilka bardzo dojrzałych pomidorów
- 1 puszka fasoli w sosie chili (lub mieszanki różnych gatunków fasoli po meksykańsku - moja, jak widać na zdjęciu, zawierała również kukurydzę)
- kawałek parmesanu
Spaghetti ugotować al dente. Cebulę
posiekać niezbyt drobno, a cukinię pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć cebulę, a kiedy zmięknie dodać cukinię i zmiażdżone ząbki czosnku. Smażyć nadal, aż cukinia straci surowość. Dodać pomidory wraz zalewą (lub posiekane dojrzałe pomidory bez skóry), zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. 5-7 minut.
posiekać niezbyt drobno, a cukinię pokroić w dużą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę. Smażyć cebulę, a kiedy zmięknie dodać cukinię i zmiażdżone ząbki czosnku. Smażyć nadal, aż cukinia straci surowość. Dodać pomidory wraz zalewą (lub posiekane dojrzałe pomidory bez skóry), zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. 5-7 minut.
W tym czasie zetrzeć parmezan.
Do sosu dodać zawartość puszki z fasolą wraz z ostrym sosem. Wymieszać, doprowadzić ponownie do wrzenia i doprawić.
Odsączone spaghetti polać sosem i posypać parmezanem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz