Ciasto:
- 200 g miękkiego masła
- 200 g mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 4 jajka
Sos waniliowy
- 100 g cukru
- 30 g orzechów (dowolnych, byle nie solonych)
Wszystkie składniki ciasta wyrobić na jednolitą masę. Przełożyć do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem okrągłej formy (20-24 cm średnicy). Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 1/2 godziny (sprawdzić patyczkiem).
Aby przygotować sos, należy zagotować w rondelku mleko i śmietanę wraz z laską wanilii, i ziarenkami wanilii, które wcześniej wyskrobujemy z przekrojonej wzdłuż laski. Po zagotowaniu odsunąć rondelek z ognia i pozostawić, by zawartość nadal nabierała aromatu. Ubić żółtka z cukrem na puszystą masę, po czym, nadal ubijając, wlewać powoli mleko ze śmietaną (laskę wanilii wyrzucić!). Wlać z powrotem do czystego rondla i mieszając podgrzewać delikatnie, aż sos nieco zgęstnieje. Odstawić.
Umieścić patelnię na dużym ogniu i dodać cukier i orzechy. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści i skarmelizuje, potrząsając od czasu do czasu patelnią, by orzechy równomiernie pokryły się karmelem. Kiedy karmel uzyska bursztynowy kolor, wylać ostrożnie na zimną blachę lub duże płaskie naczynie z nieprzywierającą powłoką. Po chwili, kiedy karmel zastygnie, rozkruszyć za pomocą wałka (po zastygnięciu można karmelową "płytkę" przenieść na deskę do krojenia lub jakąkolwiek płaską powierzchnię, gdzie będzie można wygodnie użyć wałka).
Ciasto po wyjęciu z piekarnika polać niewielką ilością sosu i posypać pokruszonych karmelem z orzechami. Resztę sosu podać osobno.
Smacznego!
Wspaniałe :) Zarówno baza jak i wierzch z karmelizowanych orzeszków,mmm!
OdpowiedzUsuń