Składniki:
- 0,5 kg piersi lub filetów z uda kurczaka
- olej do smażenia
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub ewentualnie ziemniaczanej)
- sól, pieprz
- 4 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki keczupu
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 puszka ananasa
- 1 mały słoik pędów bambusa (niekoniecznie)
- 3 ząbki czosnku
- 2-3-centymetrowy kawałek imbiru
- pęczek szczypiorku
Pokroić mięso w dużą kostkę i umieść w misce. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę mąki kukurydzianej, pieprz i sól. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut.
Kiedy mięso się marynuje, pokroić papryki i cebulę w dużą kostkę, a marchewkę w bardzo cienkie plasterki (żeby szybko się usmażyła). Czosnek i imbir posiekać bardzo drobno. Odcedzić ananasa (jeśli jest w plastrach, to pokroić na kawałki) i pędy bambusa. Wymieszać pozostałe 2 łyżki sosu sojowego z octem, cukrem i keczupem. Posiekać szczypior, ale niezbyt drobno.
Po 20 minutach rozgrzać olej w woku (lub w dużej patelni). Na bardzo gorącym oleju podsmażyć cebulę, paprykę i marchew. Po minucie dodać mięso, czosnek i imbir, i dalej smażyć. Kiedy mięso będzie obsmażone, dodać sos sojowy z octem, cukrem i keczupem, ananas i pędy bambusa. Smażyć, aż sos się zagotuje. Dodać szczypior i podawać.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz