niedziela, 20 maja 2012

Szybki kurczak w sosie słodko-kwaśnym

To kolejna wersja kurczaka w sosie słodko-kwaśnym. Poprzedni przepis, choć jest moim ulubionym, nie można nazwać szybkim. Ten niewiele mu ustępuje pod względem smaku, za to z czystym sumieniem mogę go wpisać na listę potraw na stronie "Obiad w pół godziny".

Składniki:

  • 0,5 kg piersi lub filetów z uda kurczaka
  • olej do smażenia
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej (lub ewentualnie ziemniaczanej)
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 puszka ananasa
  • 1 mały słoik pędów bambusa (niekoniecznie)
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3-centymetrowy kawałek imbiru
  • pęczek szczypiorku
Pokroić mięso w dużą kostkę i umieść w misce. Dodać 1 łyżkę sosu sojowego, 1 łyżkę mąki kukurydzianej, pieprz i sól. Dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut.
Kiedy mięso się marynuje, pokroić papryki i cebulę w dużą kostkę, a marchewkę w bardzo cienkie plasterki (żeby szybko się usmażyła). Czosnek i imbir posiekać bardzo drobno. Odcedzić ananasa (jeśli jest w plastrach, to pokroić na kawałki) i pędy bambusa. Wymieszać pozostałe 2 łyżki sosu sojowego z octem, cukrem i keczupem. Posiekać szczypior, ale niezbyt drobno.
Po 20 minutach rozgrzać olej w woku (lub w dużej patelni). Na bardzo gorącym oleju podsmażyć cebulę, paprykę i marchew. Po minucie dodać mięso, czosnek i imbir, i dalej smażyć. Kiedy mięso będzie obsmażone, dodać sos sojowy z octem, cukrem i keczupem, ananas i pędy bambusa. Smażyć, aż sos się zagotuje. Dodać szczypior i podawać.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz