Ten przepis jest autorstwa Kena Homa, jednego z najsłynniejszych chińskich szefów-celebrytów. Doskonale sprawdza się nie tylko z kurczakiem, ale także z polędwiczkami wieprzowymi i krewetkami. Ja często nie dodaję liczi, zastępując je ananasami z puszki albo w ogóle pomijając. Wczoraj jednak miałam puszkę liczi w spiżarni, a więc na zdjęciu jest tak, jak jest w oryginalnym przepisie.
Składniki:
- 0, 5 kg piersi z kurczaka (polędwiczek wieprzowych lub dużych obranych krewetek)
- 1 łyżka wina ryżowego (niekoniecznie)
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 roztrzepane jajko
- 2 łyżki mąki kukurydzianej (ew. ziemniaczanej, ale kukurydziana zdecydowanie lepsza)
- olej do smażenia
- liczi z puszki, odsączone (można pominąć ewentualnie zastąpić pokrojonym na kawałki ananasem z puszki)
Sos:
- 2 duże marchewki pokrojone w słupki
- pół szklanki bulionu
- 1 łyżka jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego (niekoniecznie)
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1,5 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki przecieru pomidorowego lub keczupu
- 1 czerwona papryka pokrojona w dużą kostkę
- pęczek szczypioru (dymki) pokrojonego na ok. 2-centrymetrowego kawałki
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej zmieszane z 1 łyżką wody
W misce wymieszać pokrojonego w dużą kostkę kurczaka (wieprzowinę lub krewetki) z winem ryżowym, jasnym sosem sojowym, olejem sezamowym i solą, i marynować przez co najmniej pół godziny.
W tym czasie zblanszować marchewkę przez 4 minuty we wrzącej wodzie.
W misce wymieszać jajko i mąkę kukurydzianą, aż powstanie jednolite ciasto. Przełożyć kurczaka do ciasta i dobrze obtoczyć. Rozgrzać olej w woku lub głębokim garnku i smażyć partiami kawałki kurczaka aż będą złote.
Aby przygotować sos, należy wymieszać bulion, sosy sojowe, olej sezamowy, sól, ocet, cukier i przecier pomidorowy w dużym garnku (takim, który pomieści później także mięso) i doprowadzić do wrzenia. Dodać zblanszowaną marchew, paprykę i dymkę, a następnie rozpuszczoną mąkę kukurydzianą. Mieszając, doprowadzić ponownie do wrzenia. Zmniejszyć ogień, dodać liczi i mięso. Wymieszać dobrze, podgrzać chwilę wszystko i podawać.
Smacznego!
Niech zgadnę... podawać z... ryżem? :)
OdpowiedzUsuńAlbo z makaronem ryżowym, albo z makaronem sojowym, albo w makaronem pszennym (jest taki w Lidlu, który doskonale udaje chiński makaron jajeczny):-)
UsuńMam pytanie, mąka kukurydziana...ale która? Żółta, biała, czy może cornstarch? Domyślam się, że to ostanie, bo jako wymiennik podana ziemniaczana, ale wolę się upewnić :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle mam luźny stosunek do składników, więc odpowiem, że którakolwiek. Czasami stosowałam skrobię kukurydzianą (bialutka), teraz stosuję żółtą mąkę kukurydzianą. Obie dają ten sam efekt - tworzą delikatną powłokę na mięsie i nie pozwalają, by soki z mięsa wypływały.
UsuńJako zamiennik proponuję mąkę ziemniaczaną tylko dlatego, że mąka kukurydziana jest wciąż niebyt popularna w Polsce, a ziemniaczaną prawie każdy ma w domu.