niedziela, 20 maja 2012

Ciasto pomarańczowo-migdałowe

To jedno z moich ulubionych ciast. Przepis wycięłam sobie dawno, dawno temu z jakiegoś pisma kulinarnego i od tej pory nie przestaje mnie zachwycać.

Ciasto:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego lub 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka
  • 170 g masła
  • 40g świeżych drożdży lub 1 op. suszonych
  • szczypta soli
Masa migdałowa:
  • 100 ml śmietanki 36%
  • 80 g masła
  • 100 g cukru
  • 200 g płatków migdałowych lub posiekanych migdałów
Krem waniliowy lub śmietankowy
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
Drożdże rozprowadzić lekko ciepłym mlekiem z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Masło roztopić i schłodzić. Połączyć wszystkie składniki ciasta i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia i pozostawić, aż podwoi swoją objętość.
Wymieszać wszystkie składniki masy migdałowej w małym rondelku, zagotować i podgrzewać na małym ogniu, aż płyn nieco odparuje. Ostudzić.
Ciasto po wyrośnięciu rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić na 15 minut. Rozprowadzić masę migdałową na wierzchu ciasta i piec ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 190 st.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody. Ugotować budyń według instrukcji na opakowaniu, używając zamiast 2 szklanek mleka (0,5 l), tak jak to zwykle jest w przepisie, tylko 1,5 szklanki i dodając cukier. W ugotowanym, gorącym budyniu rozpuścić żelatynę. Wyszorować pomarańczę w gorącej wodzie, osuszyć, po czym zetrzeć skórkę i wymieszać z budyniem. Ostudzić.
Śmietankę ubić. Kiedy będzie już ubita, dodawać stopniowo po jednej łyżce ostudzonego budyniu i dalej ubijać.
Upieczone i ostudzone ciasto pokroić na 4 części, a następnie każdą z części rozkroić w poprzek na dwie części. Spody posmarować kremem, przykryć wierzchem z masą migdałową i lekko docisnąć. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz