czwartek, 31 maja 2012

Makaron ze świeżymi pomidorami, bazylią i serem ricotta

Lekkie, świeże, szybkie i, nade wszystko, smaczne danie, w sam raz na upalne dni.


Składniki:

  • 0,5 kg makaronu (dla 4-5 osób)
  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • pęczek bazylii
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 250 g sera ricotta
Pomidory umyć, wykroić twarde środki i obrać. Jeżeli nie mamy specjalnego nożyka, a skórka nie odchodzi, należy uprzednio sparzyć pomidory. Jeżeli używamy małych pomidorków koktajlowych, wystarczy przekroić je na pół i
nie obierać. Duże pomidory lekko odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić i dusić na patelni na rozgrzanej oliwie wraz z wyciśniętym czosnkiem i porwanymi liśćmi bazylii (pozostawić kilka listków do dekoracji). Doprawić solą i pieprzem.
Makaron ugotować al dente. 
W dużym naczyniu wymieszać makaron z sosem pomidorowym i masłem. Od razu podawać.
Na każdą porcję kłaść pokruszoną ricottę i udekorować listkami bazylii.
Smacznego!



5 komentarzy: