Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 kg pomidorów
- 1 duży bakłażan lub 2 małe
- 2 cebule
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżki świeżego oregano lub 1/2 łyżeczki suszonego
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól, pieprz
Ziemniaki pokroić w cienkie plasterki. Jeżeli mają zdrową, nieuszkodzoną skórkę lub są młode, nie trzeba ich obierać.
Łodygi selera obrać z włókien i drobno pokroić.
Cebule drobno posiekać.
Bakłażany pokroić na cienkie plastry, obficie posolić i pozostawić na pół godziny. Następnie wypłukać i lekko osuszyć papierowym ręcznikiem.
Wymieszać pomidory, cebulę i seler. Dodać rozgniecione ząbki czosnku i oregano. Doprawić solą i pieprzem.
W żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą układać warstwami ziemniaki, bakłażany i pomidory. Każdą warstwę ziemniaków posolić, a warstwę pomidorów polać oliwą.
Przykryć folią aluminiową i zapiekać 1 godzinę w temperaturze 160 st., po czym odkryć i piec kolejne pół godziny bez przykrycia. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Smacznego!
wygląda tak, jakby mówiła do mnie "zjedz mnie". Zdecydowanie w moim guście ;))
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Szana,
www.gastronomygo.blogspot.com
Hmmm "tiella" to nie jest nazwa dania, a spoób przyrządzania - coś tam zapiekane w naczyniu. To tak jakby powiedzieć "Kokilka - wykwintna zapiekanka. Samo słowo "kokilka" nic nam jeszcze nie mówi, dopiero określenie, co tam jest w tej kokilce zapieczone. Tak samo w języku włoskim w przepisach po słowie "tiella" (pierwotnie było to naczynie do zapiekania) występuje określenie, co tam jest w środku tej "tiella", tiella z tym, czy tamtym w swoim wnętrzu. W moim regionie robią "Tiella di riso e cozze" - czyli zapiekany w naczyniu żaroodpornym ryż z małżami.
OdpowiedzUsuńU ciebie ten tytuł wygląda tak, jakby to była nazwa własna dania. Nie zawsze jest sens trzymać się kurczowo zagranicznych nazw.
A co do Twojej zapiekanki, to wygląda na bardzo smaczną :)
Dziękuję za informacje. Nie wiedziałam, że to nazwa naczynia. Zawsze sądziłam, że to po prostu nazwa potrawy. Dobrze jest dowiedzieć się czegoś nowego. A zatem wywalamy tiellę z tytułu!
Usuń