Składniki:
- 0,5 kg makaronu (dla 4-5 osób)
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- pęczek bazylii
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki masła
- 250 g sera ricotta
Pomidory umyć, wykroić twarde środki i obrać. Jeżeli nie mamy specjalnego nożyka, a skórka nie odchodzi, należy uprzednio sparzyć pomidory. Jeżeli używamy małych pomidorków koktajlowych, wystarczy przekroić je na pół i
nie obierać. Duże pomidory lekko odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić i dusić na patelni na rozgrzanej oliwie wraz z wyciśniętym czosnkiem i porwanymi liśćmi bazylii (pozostawić kilka listków do dekoracji). Doprawić solą i pieprzem.
nie obierać. Duże pomidory lekko odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić i dusić na patelni na rozgrzanej oliwie wraz z wyciśniętym czosnkiem i porwanymi liśćmi bazylii (pozostawić kilka listków do dekoracji). Doprawić solą i pieprzem.
W dużym naczyniu wymieszać makaron z sosem pomidorowym i masłem. Od razu podawać.
Na każdą porcję kłaść pokruszoną ricottę i udekorować listkami bazylii.
Smacznego!
Rewelacyjne połączenie!
OdpowiedzUsuńJest w tym wszystko co lubię. Bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńidealne na lato :)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre:)
OdpowiedzUsuńI.
Idealne danie na letnie dni. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńMichał