czwartek, 31 maja 2012

Zupa szpinakowo-serowa z grzankami czosnkowymi

Ta zupa, składająca się zaledwie z czterech składników, smakuje wyśmienicie, szczególnie z dodatkiem gorących grzanek czosnkowych, przygotowanych w ekspresowym tempie nie w piekarniku, lecz na patelni.

Składniki:

  • pęczek szczypioru z dymką
  • łyżka masła
  • 0,5 kg świeżego szpinaku
  • ok. 1 l bulionu
  • 250 g serka mascarpone
Grzanki czosnkowe:
  • łyżka masła
  • kromki bagietki (po 1, 2 na osobę) lub bułki
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta soli
  • łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Cały pęczek szczypioru wraz z młodą cebulką pokroić i podsmażyć w garnku na maśle. Dodać umyty szpinak, chwilę razem smażyć, po czym wlać bulion, przykryć garnek i gotować ok. 10 min.
Zupę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Dodać serek mascarpone i podgrzewając mieszać, aż zupa będzie miała jednolitą konsystencję.

Aby przygotować szybkie granki czosnkowe, rozgrzać na patelni łyżkę masła, dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku i od razu, zanim czosnek zacznie się przypalać, układać kromki bułki na patelni. Po kilku chwilach odwrócić kromki na drugą stronę i posypać po wierzchu natką pietruszki.

Zrumienione grzanki kłaść po 1-2 na zupę i podawać.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ciekawa ta zupka :) Zapraszam Cię serdecznie do mojej akcji kulinarnej "Czas na szpinak 2!" Szczegóły u mnie na blogu: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-2.html lub na durszlaku: www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-2 Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń