Składniki:
- pęczek szczypioru z dymką
- łyżka masła
- 0,5 kg świeżego szpinaku
- ok. 1 l bulionu
- 250 g serka mascarpone
Grzanki czosnkowe:
- łyżka masła
- kromki bagietki (po 1, 2 na osobę) lub bułki
- 2 ząbki czosnku
- szczypta soli
- łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
Zupę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Dodać serek mascarpone i podgrzewając mieszać, aż zupa będzie miała jednolitą konsystencję.
Aby przygotować szybkie granki czosnkowe, rozgrzać na patelni łyżkę masła, dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku i od razu, zanim czosnek zacznie się przypalać, układać kromki bułki na patelni. Po kilku chwilach odwrócić kromki na drugą stronę i posypać po wierzchu natką pietruszki.
Zrumienione grzanki kłaść po 1-2 na zupę i podawać.
Smacznego!
Ciekawa ta zupka :) Zapraszam Cię serdecznie do mojej akcji kulinarnej "Czas na szpinak 2!" Szczegóły u mnie na blogu: kuchennewzlotyiupadki.blox.pl/2012/05/Zaproszenie-do-akcji-kulinarnej-Czas-na-szpinak-2.html lub na durszlaku: www.durszlak.pl/akcje-kulinarne/czas-na-szpinak-2 Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDzięki za odwiedziny. Zajrzę na pewno!
Usuń