czwartek, 10 maja 2012

Krem z cukinii z cytryną

Aksamitny krem z cukinii, który tak naprawdę najsmaczniejszy jest, jak każda zupa-krem, a właściwie prawie każda zupa, dopiero następnego dnia. Cukinię można z powodzeniem zastąpić dynią.

Składniki:

  • 1 duża cebula
  • czubata łyżka masła
  • 2-3 średnie cukinie
  • 3 średnie ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1 l bulionu
  • sok i skórka otarta z jednej cytryny
  • 100 ml śmietanki
  • sól i pieprz

Podsmażyć posiekaną cebulę na maśle. Kiedy się zeszkli, dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię, wyciśnięty ząbek czosnku i tymianek. Chwilę podsmażyć, po czym zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. 10 min.
Do warzyw wlać bulion, przyprawić i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać śmietankę, sok i skórkę z cytryny. Podgrzać, nie doprowadzając jednak do wrzenia, i gotowe.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Idealna! Cytryna podkreśla smak cukini, ze wszystkim koresponduje czosnek i zioła. Pyszna, pomimo że dałam jej "odstać" 10 minut... bo mąż się spóźnił z cukinią i pomimo braku śmietanki (kupił mi kwaśną...). Rodzinka zjadła, Teściowa pochwaliła :)
    następnym razem spróbuję z rozmarynem, który wspaniałe smakuje z cukinią i cytryną.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To i ja wypróbuję wersję z rozmarynem. :-)

      Usuń