Ja użyłam polędwiczek z kurczaka, ale równie dobrze sprawdzą się filety z kurczaka lub indyka, albo polędwiczka wieprzowa.
Składniki:
- ok. 800 g filetów z kurczaka
- olej do smażenia
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- kawałek imbiru (ok. 3 cm)
- 2 papryczki chili
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- sól i pieprz
Kurczaka pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Imbir zetrzeć. Paprykę i cukinię pokroić w słupki.
Na patelni (najlepiej w woku) dobrze rozgrzać olej i smażyć kurczaka, aż straci surowość i lekko się zrumieni. Dodać cebulę i czosnek, imbir, chili i cynamon i wiórki kokosowe. Smażyć 1-2 minuty, po czym dodać cukinię i paprykę. Smażyć dalej, aż warzywa leciutko zmiękną.
Podawać z ryżem lub makaronem (pszennym lub ryżowym).
Smacznego!
Nigdy wcześniej nie spotkałam się z przepisem na danie z kurczaka z kokosem. Brzmi ciekawie i bardzo zachęcająco. Będę musiała go wypróbować.
OdpowiedzUsuń