poniedziałek, 14 maja 2012

Spaghetti z warzywami i serem

W tym przepisie można wykorzystać różne warzywa, takie jak fasolka szparagowa, dynia, groszek lub cukinia, jak również inne sery. Parmesan można zastąpić serem Grana Padano, litewskim Dziugasem lub polskim Bursztynem.

Składniki:

  • 500 g spaghetti (lub innego makaronu)
  • oliwa
  • 1 marchew
  • 1 papryka
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 brokuł
  • pęczek szypiorku
  • 250 g sera Ricotta
  • 100 g świeżo startego Parmesanu
  • sól, pieprz
Ugotować makaron al dente. Kiedy makaron się gotuje, podsmażyć na oliwie pokrojoną w słupki marchewkę. Po kilku minutach dodać obrane z zewnętrznych włókien i pokrojone na plasterki łodygi selera. Podsmażać dalej. Dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę, a na końcu podzielonego na różyczki brokuła. Smażyć wszystkie warzywa razem jeszcze przez kilka minut. Ser Ricotta wymieszać z kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu i wlać do warzyw. Dodać ugotowany makaron, połowę Parmesanu i połowę posiekanego szczypiorku. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem
Przed podaniem posypać resztą Parmesanu i szczypiorku.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz