Składniki:
- 500 g spaghetti (lub innego makaronu)
- oliwa
- 1 marchew
- 1 papryka
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 brokuł
- pęczek szypiorku
- 250 g sera Ricotta
- 100 g świeżo startego Parmesanu
- sól, pieprz
Ugotować makaron al dente. Kiedy makaron się gotuje, podsmażyć na oliwie pokrojoną w słupki marchewkę. Po kilku minutach dodać obrane z zewnętrznych włókien i pokrojone na plasterki łodygi selera. Podsmażać dalej. Dodać pokrojoną w dużą kostkę paprykę, a na końcu podzielonego na różyczki brokuła. Smażyć wszystkie warzywa razem jeszcze przez kilka minut. Ser Ricotta wymieszać z kilkoma łyżkami wody z gotowania makaronu i wlać do warzyw. Dodać ugotowany makaron, połowę Parmesanu i połowę posiekanego szczypiorku. Wszystko dokładnie wymieszać. Przyprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem
Przed podaniem posypać resztą Parmesanu i szczypiorku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz