Składniki:
- 1 duża cebula
- czubata łyżka masła
- 2-3 średnie cukinie
- 3 średnie ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 l bulionu
- sok i skórka otarta z jednej cytryny
- 100 ml śmietanki
- sól i pieprz
Podsmażyć posiekaną cebulę na maśle. Kiedy się zeszkli, dołożyć pokrojone w kostkę ziemniaki, cukinię, wyciśnięty ząbek czosnku i tymianek. Chwilę podsmażyć, po czym zmniejszyć ogień, przykryć i dusić ok. 10 min.
Do warzyw wlać bulion, przyprawić i gotować na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. Zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dodać śmietankę, sok i skórkę z cytryny. Podgrzać, nie doprowadzając jednak do wrzenia, i gotowe.
Smacznego!
Idealna! Cytryna podkreśla smak cukini, ze wszystkim koresponduje czosnek i zioła. Pyszna, pomimo że dałam jej "odstać" 10 minut... bo mąż się spóźnił z cukinią i pomimo braku śmietanki (kupił mi kwaśną...). Rodzinka zjadła, Teściowa pochwaliła :)
OdpowiedzUsuńnastępnym razem spróbuję z rozmarynem, który wspaniałe smakuje z cukinią i cytryną.
To i ja wypróbuję wersję z rozmarynem. :-)
Usuń