czwartek, 10 maja 2012

Kokosowy kurczak z cukinią i papryką

To danie pachnie i smakuje Azją. Kokos, imbir i cynamon wspaniale komponują się ze sobą. Ważne, by wszystko smażyć krótko i na dość ostrym ogniu. Wtedy składniki usmażą się, a nie stracą jędrności i świeżego smaku.
Ja użyłam polędwiczek z kurczaka, ale równie dobrze sprawdzą się filety z kurczaka lub indyka, albo polędwiczka wieprzowa.

Składniki:

  • ok. 800 g filetów z kurczaka
  • olej do smażenia
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • kawałek imbiru (ok. 3 cm)
  • 2 papryczki chili
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cukinia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • sól i pieprz
Kurczaka pokroić w paseczki. Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Imbir zetrzeć. Paprykę i cukinię pokroić w słupki.
Na patelni (najlepiej w woku) dobrze rozgrzać olej i smażyć kurczaka, aż straci surowość i lekko się zrumieni. Dodać cebulę i czosnek, imbir, chili i cynamon i wiórki kokosowe. Smażyć 1-2 minuty, po czym dodać cukinię i paprykę. Smażyć dalej, aż warzywa leciutko zmiękną.
Podawać z ryżem lub makaronem (pszennym lub ryżowym).
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z przepisem na danie z kurczaka z kokosem. Brzmi ciekawie i bardzo zachęcająco. Będę musiała go wypróbować.

    OdpowiedzUsuń