wtorek, 15 maja 2012

Babeczki z kremem (cupcakes)

Babeczki typu cupcakes, choć łatwe w przygotowaniu, są bardzo atrakcyjne. Ich przystrajanie to dobra zabawa. 

Ciasto (ok. 24 babeczek):

  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 4 jajka
  • 250 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka aromatu waniliowego (ew. cukier waniliowy)
Krem:
  • szklanka mleka
  • 6 czubatych łyżek mąki
  • szklanka cukru
  • 200 g masła
  • łyżeczka aromatu waniliowego, lub cytrynowego, lub łyżka kakao

Rozgrzać piekarnik do 180 st. Utrzeć masło i cukier na puch. Osobno ubić jajka, dodać do masła i krótko ucierać do wymieszania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczno-maślaną. 
Nakładać do papierowych foremek umieszczonych w formie do mufinek. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 14 minut.

Aby przygotować krem, należy wymieszać trzepaczką mleko z mąką i podgrzewać, aż do zgęstnienia. Cały czas mieszać, aż powstanie zwarta masa. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, po czym włożyć do lodówki do schłodzenia.
Masło i cukier utrzeć na puch. Ubijać masło z cukrem, dodając po łyżce zimnej masy. Ubijać minimum 5 minut - jak trzeba to i dłużej - aż powstanie aksamitny, lekki krem, a kryształki cukru nie będą wyczuwalne.
Na tym etapie można krem podzielić na kilka części i wymieszać z aromatami, jeśli chcemy mieć więcej niż jeden rodzaj kremu.

Przystrajać babeczki kremem i udekorować według uznania.

2 komentarze:

  1. Zrobiłam babeczki według tego przepisu i muszę przyznać, że gdybym ich trochę za długo nie trzymała w piekarniku, byłyby idealne. :)
    Ps. Wielkie dzięki za pomysłowy krem! Nigdy nie potrafię znaleźć dobrego bez serka mascarpone. :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pozdrawiam i życzę radosnego Bożego Narodzenia!

      Usuń