Ciasto (ok. 24 babeczek):
- 250 g mąki
- 250 g cukru
- 4 jajka
- 250 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka aromatu waniliowego (ew. cukier waniliowy)
Krem:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. Utrzeć masło i cukier na puch. Osobno ubić jajka, dodać do masła i krótko ucierać do wymieszania. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczno-maślaną.
Nakładać do papierowych foremek umieszczonych w formie do mufinek. Piec w rozgrzanym piekarniku ok. 14 minut.
Aby przygotować krem, należy wymieszać trzepaczką mleko z mąką i podgrzewać, aż do zgęstnienia. Cały czas mieszać, aż powstanie zwarta masa. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia, po czym włożyć do lodówki do schłodzenia.
Masło i cukier utrzeć na puch. Ubijać masło z cukrem, dodając po łyżce zimnej masy. Ubijać minimum 5 minut - jak trzeba to i dłużej - aż powstanie aksamitny, lekki krem, a kryształki cukru nie będą wyczuwalne.
Na tym etapie można krem podzielić na kilka części i wymieszać z aromatami, jeśli chcemy mieć więcej niż jeden rodzaj kremu.
Przystrajać babeczki kremem i udekorować według uznania.
Zrobiłam babeczki według tego przepisu i muszę przyznać, że gdybym ich trochę za długo nie trzymała w piekarniku, byłyby idealne. :)
OdpowiedzUsuńPs. Wielkie dzięki za pomysłowy krem! Nigdy nie potrafię znaleźć dobrego bez serka mascarpone. :D
Pozdrawiam i życzę radosnego Bożego Narodzenia!
Usuń