sobota, 21 grudnia 2013

Sałatka ziemniaczano-śledziowa

Ziemniaki, śledzie, ogórki kiszone.....nasze typowe, polskie smaki. Do tego delikatna słodycz jabłka, ostrość cebuli. Może ta sałatka to dobra propozycja na jedno z dwunastu wigilijnych dań?


Składniki:

  • ok. 6 średnich ziemniaków
  • 2-3 płaty solonego śledzia
  • 1 średnia cebula, najlepiej czerwona
  • 1 jabłko
  • 3 ogórki kiszone
  • 2-3 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 4 łyżki majonezu
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz do smaku
Śledzie po wymoczeniu pokroić na niewielkie kawałki. Ziemniaki ugotować w mundurkach, a po ostygnięciu obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać drobno. Jabłko obrać i pokroić w kostkę, podobnie ogórki. Majonez wymieszać ze śmietaną. Wszystkie składniki połączyć i wymieszać z sosem. Doprawić solą i pieprzem pamiętając, że jeżeli śledzie są słone, to z czasem i sałatka będzie bardziej słona, więc lepiej nie solić zbyt obficie.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. Sałatki śledziowe w różnych odsłonach już jadłem, ale z ziemniakami jeszcze nigdy.. muszę spróbować zrobić kiedyś w piątek :))

    OdpowiedzUsuń