wtorek, 17 grudnia 2013

Zupa kalafiorowa curry z zielonym groszkiem

Proponuję nieco orientalną wersję popularnej kalafiorowej. Dodatek groszku sprawia, że zupa jest bardziej sycąca.



Składniki:


  • 1  mały kalafior 
  • 1 cebula 
  • 2 łyżki masła 
  • 1-2 łyżeczki pasty curry (ewentualnie przyprawy curry) 
  • 1,5 l bulionu
  • szklanka mrożonego zielonego groszku (lub 1 puszka groszku) 
  • garść pestek słonecznika 
W rondlu rozpuścić masło i zeszklić posiekaną cebulę. Dodać łyżeczkę lub dwie pasty curry (najlepiej żółtej) lub przyprawy curry. Ilość zależy od tego, jak bardzo intensywny aromat curry chcemy uzyskać. Chwilę razem przesmażyć. Zalać bulionem i dodać kalafior podzielony na różyczki. Gotować około 10 minut, aż kalafior będzie miękki. 
Zupę zmiksować, a następnie dodać groszek. Jeżeli używamy groszku z puszki, wystarczy podgrzać całość. Jeżeli używamy mrożonego groszku, trzeba jeszcze chwilę pogotować, aby groszek zmiękł. 
Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni (uwaga, łatwo się przypala!) lub w piekarniku i posypujemy nimi zupę na talerzu. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza