Składniki (na małą tortownicę lub formę do tart):
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru
- 150 g masła
- 1 jajko
- 1,5 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 op. cukru waniliowego
- 3-4 jabłka
- 2 łyżeczki cynamonu
- ew. cukier puder do posypania
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Z mąki, cukru, masła, jajka, śmietany, proszku do pieczenia i ekstraktu waniliowego przygotowujemy ciasto. Najpierw siekamy masło, aż połączy się z resztą składników, a potem szybko wyrabiamy, aż będzie gładkie. Jeżeli ciasto w czasie wyrabiania stało się miękkie i
ciepłe, lepiej jest przed rozwałkowaniem ochłodzić je w lodówce co najmniej pół godziny. Jeśli udało nam się szybko je wyrobić (np. za pomocą robota kuchennego), schładzanie nie jest konieczne.
Ciasto podzielić na 3 części. Dwiema częściami wyłożyć dno i boki formy. W środku rozłożyć jabłka i przykryć resztą ciasta. Wierzch ponakłuwać.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 40-50 minut.
Smacznego!
uwielbiam szarlotkę, w dodatku z lodami, pychotka! :)
OdpowiedzUsuń