piątek, 2 sierpnia 2013

Szarlotka na półkruchym cieście

Szarlotka na półkruchym cieście stanowi doskonały dodatek do lodów, szczególnie jeśli podana na ciepło. Można ją podać zaraz po upieczeniu, albo podgrzać, jeśli już wystygła. Jest dość łatwa, szczególnie że nie trzeba jakoś specjalnie przygotowywać jabłek. Wystarczy je pokroić na kawałki i surowymi wypełnić środek tarty. Jeżeli jabłka są bardzo kwaśne, można je lekko posypać cukrem, ale, ponieważ samo ciasto jest słodkie, lepiej jest, by nadzienie było lekko kwaskowe.

Składniki (na małą tortownicę lub formę do tart):


  • 3 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 150 g masła
  • 1 jajko
  • 1,5 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 op. cukru waniliowego
  • 3-4 jabłka
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • ew. cukier puder do posypania
Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni. Z mąki, cukru, masła, jajka, śmietany, proszku do pieczenia i ekstraktu waniliowego przygotowujemy ciasto. Najpierw siekamy masło, aż połączy się z resztą składników, a potem szybko wyrabiamy, aż będzie gładkie. Jeżeli ciasto w czasie wyrabiania stało się miękkie i
ciepłe, lepiej jest przed rozwałkowaniem ochłodzić je w lodówce co najmniej pół godziny. Jeśli udało nam się szybko je wyrobić (np. za pomocą robota kuchennego), schładzanie nie jest konieczne.
Jabłka obrać, pokroić na ósemki i wymieszać z cynamonem.
Ciasto podzielić na 3 części. Dwiema częściami wyłożyć dno i boki formy. W środku rozłożyć jabłka i przykryć resztą ciasta. Wierzch ponakłuwać.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 40-50 minut.

Smacznego!


1 komentarz: