Składniki:
- 1 opakowanie młodego szpinaku (ok. 250 g)
- ok. 500 g mieszanych owoców morza (krewetek, małży, kalmarów, ośmiorniczek) lub samych krewetek
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 dojrzałe pomidory
- 1/2 szklanki białego wina
- 1 papryczka chili (niekoniecznie)
- sól, pieprz
- oliwa
- cząstki cytryny do podania
Cebulę, czosnek i papryczkę chili (jeśli używamy) posiekać. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy. Podsmażać cebulę, czosnek i chili, aż zmiękną, ale się nie zarumienią. Pomidory sparzyć, obrać i pokroić na ósemki (ja nie obieram, bo skórki w czasie gotowania i tak same odchodzą, i łatwo je potem usunąć). Zwiększyć ogień. Na patelnię wrzucić pomidory i smażyć jedną, dwie minuty, aż stracą surowość. Dolać wino i zagotować. Wrzucić owoce morza i wszystko razem podgrzewać na dużym ogniu, aż wszystko zacznie wrzeć. Chwilę pogotować i zdjąć z ognia. Przyprawić solą i pieprzem.
Szpinak dokładnie umyć, osuszyć i wyłożyć na duży talerz. Zawartość patelni wraz z sosem wyłożyć na szpinak i podawać z ćwiartkami cytryny.
Smacznego!
Kusisz :) pyyycha!
OdpowiedzUsuń