piątek, 2 sierpnia 2013

Tarta z jajkiem i chorizo

Zachęcam do wypróbowania przepisu na mini-tarty z ciasta francuskiego z nadzieniem z cebuli, papryki i chorizo (lub innej pikantnej kiełbasy). Całość wieńczy sadzone jajko. To efektowna przekąska, której przygotowanie nie wymaga wiele czasu. Podana z sałatą może być samodzielnym lekkim daniem lub wstępem do dania głównego.

Składniki (dla 4 osób):
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 średnia czerwona (niekoniecznie) cebula
  • 1 mała czerwona papryka (lub 1/2 dużej)
  • 2 łyżki oliwy
  • kawałek chorizo (ew. pepperoni lub innej pikantnej kiełbasy)
  • 4 jajka
  • sól, pieprz
Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasto francuskie rozwinąć i pociąć na 4 prostokąty. Brzegi prostokątów zawinąć do środka na ok. 1 cm i skleić na rogach. W ten sposób po
upieczeniu brzegi tarty będą wyższe. Tarty włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec do lekkiego zrumienienia (ok. 10-15 min.). Wyjąć z piekarnika.
Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć plasterki chorizo. Kiedy się zarumienią, a oliwa nabierze aromatu, wyjąć plasterki, a na patelnię wrzucić cebulę pokrojoną w piórka i paprykę pokrojoną na paseczki. Podsmażyć, aż warzywa zmiękną. Przyprawić solą i pieprzem.
Na każdej podpieczonej tarcie rozłożyć cebulę z papryką i plasterki chorizo. Delikatnie wybić jajka i wylać po jednym na każdej tarcie. Lekko przyprawić solą i pieprzem.
Włożyć z powrotem do piekarnika i zapiekać, aż białko się zetnie, a żółtko będzie wciąż płynne.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. bardzo ładnie wyglądają!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie podane, ja dziś robiłam jajka po hiszpańsku(,kuchnia lidla,), na tortilli, mniam :)

    OdpowiedzUsuń