- ziemniaki (liczba zależna od wielkości ziemniaków)
- 1 średnia cebula
- 1 brokuł
- mały kubek śmietany lub jogurtu
- kilka łyżek startego parmezanu lub innego sera o wyrazistym smaku
- sól, pieprz
- kilka łyżek oliwy
Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok. 190 stopni. Umyte ziemniaki układamy na blasze do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach. Wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy, aż będą kruche w środku. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaka. W przypadku młodych, niewielkich ziemniaków wystarczy 35-40 minut, duże ziemniaki wymagają co najmniej 1 godziny.
Kiedy ziemniaki się pieką, przygotowujemy składniki farszu. Cebulę kroimy w piórka lub w kostkę, brokuł dzielimy na małe różyczki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę i brokuły, aż zmiękną. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika i po chwili, kiedy już będzie można je dotknąć bez ryzyka oparzenia się, kroimy je w poprzek na połowy. Połówki ziemniaków rozkładamy na blasze i za pomocą łyżki delikatnie wykrawamy miąższ pozostawiając nie więcej niż 1 cm przy skórce.
W misce mieszamy miąższ ziemniaków, cebulę, brokuły, parmezan (zostawiamy 1 łyżkę do posypania ziemniaków). Rozgniatamy lekko widelcem, ale nie na papkę. Stopniowo dodajemy śmietanę lub jogurt tak, by farsz był wilgotny, ale nie płynny. Przyprawiamy solą i pieprzem.
Farszem wypełniamy foremki z ziemniaków, posypujemy po wierzchem parmezanem i wstawiamy z powrotem do gorącego piekarnika do zrumienienia.
Podajemy z sałatką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz