niedziela, 14 lipca 2013

Pizza ze śmietaną, kiełbasą i cebulą

Nie wiem, czy te drożdżowe placki z tak swojskimi składnikami jak śmietana, kiełbasa i cebula mogę nazwać pizzą. Chyba jednak tak, bo ciasto jest typowe jak na pizzę, a przecież i we Włoszech pizzę nie zawsze smaruje się sosem pomidorowym. Pozostańmy więc przy nazwie pizza.

Składniki (na 2 duże pizze):


  • 400 g mąki
  • 1 paczka suchych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy
  • 220 ml letniej wody
  • 2 cebule
  • 1 mały kubeczek kwaśnej śmietany
  • 1 niewielka kiełbasa
  • 1 łyżka oliwy lub masła
  • sól, pieprz
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i dobrze wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę i kiełbasę pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło lub oliwę i lekko podsmażyć cebulę tak, by tylko zmiękła, ale się nie zrumieniła. Lekko ją posolić. Odsączyć z tłuszczu.
Kiedy ciasto urośnie, podzielić je na dwie części. Z każdej uformować placek, posmarować śmietaną i posypać cebulą i plasterkami kiełbasy. Przyprawić solą i pieprzem.
Piec w bardzo gorącym piekarniku do zrumienienia (ok. 10-15 minut).
Smacznego!


1 komentarz: