Składniki (na 2 duże pizze):
- 400 g mąki
- 1 paczka suchych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy
- 220 ml letniej wody
- 2 cebule
- 1 mały kubeczek kwaśnej śmietany
- 1 niewielka kiełbasa
- 1 łyżka oliwy lub masła
- sól, pieprz
Wszystkie składniki ciasta połączyć ze sobą i dobrze wyrobić. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Cebulę i kiełbasę pokroić na plasterki. Na patelni rozgrzać masło lub oliwę i lekko podsmażyć cebulę tak, by tylko zmiękła, ale się nie zrumieniła. Lekko ją posolić. Odsączyć z tłuszczu.
Kiedy ciasto urośnie, podzielić je na dwie części. Z każdej uformować placek, posmarować śmietaną i posypać cebulą i plasterkami kiełbasy. Przyprawić solą i pieprzem.
Piec w bardzo gorącym piekarniku do zrumienienia (ok. 10-15 minut).
Smacznego!
wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuń