niedziela, 14 lipca 2013

Młode ziemniaki z musztardą i szczypiorem

Sezon na młode ziemniaki trwa. Zwykle podaje je się z masłem i koperkiem. I rzeczywiście są pyszne. Ja zachęcam do wypróbowania także innych przepisów, np. smażone z czosnkiem i rozmarynem lub w postaci sałatki podawanej na ciepło.
Tutaj proponuję bardzo prosty przepis na młode ziemniaki ze szczypiorem i odrobiną ziarnistej musztardy.

Składniki:

  • ok. 1 kg młodych ziemniaków
  • łyżka masła
  • 2 łyżeczki musztardy z całymi ziarnami gorczycy
  • pęczek szczypioru
Ziemniaki ugotować do miękkości, odcedzić i wymieszać z masłem. Lekko zmiażdżyć ziemniaki za pomocą widelca i wymieszać z musztardą i posiekanym szczypiorem. W razie potrzeby doprawić solą.
Smacznego!

1 komentarz:

  1. najlepszą są takie, normalnie je przepadam za ziemniakami ale to jest taka pora gdzie chętnie je jem:)

    OdpowiedzUsuń