niedziela, 14 lipca 2013

Babeczki cytrynowe

Proponuję smaczne i łatwe babeczki o wyrazistym cytrynowym smaku. Maślany krem można zastąpić bitą śmietaną z otartą skórką cytrynową.

Składniki (na 12 babeczek):

  • 140 g miękkiego masła
  • 100 g cukru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny (druga połowa na krem)
  • 2 jaja
  • 140 g mąki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
  • ok. 80 g miękkiego masła
  • 180 g cukru pudru
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • sok z 1/2 cytryny
Ucierać masło z cukrem, aż będzie lekkie i puszyste. Dodać skórkę z cytryny i roztrzepane jajka. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać, aż się połączą. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi foremkami i wypełnić ciastem do 2/3 wysokości. 
Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 20 minut. Po wyjęciu ostudzić.


Aby przygotować krem, należy utrzeć masło na puszystą masę, a następnie, wciąż ucierając, dodawać stopniowo cukier puder, skórkę cytrynową (trochę zostawić do dekoracji!) i sok z cytryny.
Kiedy babeczki wystygną, dekorować kremem i skórką cytrynową.
Smacznego!


1 komentarz: