Składniki (na 12 babeczek):
- 140 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- skórka otarta z 1/2 cytryny (druga połowa na krem)
- 2 jaja
- 140 g mąki
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 80 g miękkiego masła
- 180 g cukru pudru
- skórka otarta z 1/2 cytryny
- sok z 1/2 cytryny
Ucierać masło z cukrem, aż będzie lekkie i puszyste. Dodać skórkę z cytryny i roztrzepane jajka. Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać, aż się połączą. Formę do babeczek wyłożyć papierowymi foremkami i wypełnić ciastem do 2/3 wysokości.
Piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni przez ok. 20 minut. Po wyjęciu ostudzić.
Aby przygotować krem, należy utrzeć masło na puszystą masę, a następnie, wciąż ucierając, dodawać stopniowo cukier puder, skórkę cytrynową (trochę zostawić do dekoracji!) i sok z cytryny.
Kiedy babeczki wystygną, dekorować kremem i skórką cytrynową.
Smacznego!
pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń