W tym przepisie proponuję biszkoptową roladę, której przygotowanie zajmie nie więcej niż pół godziny!
Składniki:
- 3/4 szklanki mąki
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dodatkowo 4 łyżki cukru pudru
- kilka łyżek dowolnego dżemu
Dużą blachę lekko wysmarować tłuszczem i przykryć papierem do pieczenia (chodzi o to, by papier przylgnął do blachy i płynne ciasto nie dostało się pod papier).
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru i po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kilkakrotnie przesiać, aby była bardzo lekka i napowietrzona. Po trochę dodawać mąkę z proszkiem do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać na blachę i rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 8-10 minut.
Na stolnicy rozsypać pozostały cukier puder i wyłożyć upieczone ciasto papierem do góry. Delikatnie zdjąć z wierzchu papier i natychmiast zwinąć roladę. Odwinąć, posmarować dżemem i ponownie zwinąć. Odciąć brzegi rolady, by była równa.
Smacznego!
Przepyszna rolada i do tego szybka, przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńDla dekoracji zawsze można posypać jakimiś smacznymi i ładnie wyglądającymi dodatkami ;)
OdpowiedzUsuń