niedziela, 26 maja 2013

Rolada z dżemem

Czytelnicy mojego bloga pewnie zdążyli już zauważyć, że bardzo cenię smaczne potrawy, których przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu. Nie chodzi o to, że nie lubię spędzać wielu godzin w kuchni. Nie mam nic przeciwko temu. To raczej kwestia zachwytu, że można otrzymać coś naprawdę satysfakcjonującego i dla podniebienia, i dla oczu, przy niewielkim nakładzie pracy. Warunkiem są jednak zawsze dobre składniki, z których główny to serce!
W tym przepisie proponuję biszkoptową roladę, której przygotowanie zajmie nie więcej niż pół godziny!

Składniki:

  • 3/4 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dodatkowo 4 łyżki cukru pudru
  • kilka łyżek dowolnego dżemu
Dużą blachę lekko wysmarować tłuszczem i przykryć papierem do pieczenia (chodzi o to, by papier przylgnął do blachy i płynne ciasto nie dostało się pod papier).
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać po łyżce cukru pudru i po jednym żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kilkakrotnie przesiać, aby była bardzo lekka i napowietrzona. Po trochę dodawać mąkę z proszkiem do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać na blachę i rozprowadzić równomiernie na całej powierzchni. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 8-10 minut.
Na stolnicy rozsypać pozostały cukier puder i wyłożyć upieczone ciasto papierem do góry. Delikatnie zdjąć z wierzchu papier i natychmiast zwinąć roladę. Odwinąć, posmarować dżemem i ponownie zwinąć. Odciąć brzegi rolady, by była równa.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. Przepyszna rolada i do tego szybka, przepis do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla dekoracji zawsze można posypać jakimiś smacznymi i ładnie wyglądającymi dodatkami ;)

    OdpowiedzUsuń