niedziela, 10 marca 2013

Tarta z serem pleśniowym i orzechami włoskimi

Szybka, niekłopotliwa przekąska. Doskonała na przyjęcie, na kolację lub na przystawkę przed daniem głównym.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duża cebula
  • kawałek sera pleśniowego (gorgonzola, lazur, itp.)
  • garść łuskanych orzechów włoskich
  • 1 łyżka masła
Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć cebulę, aż zmięknie, ale się nie zrumieni. Dodać orzechy i jeszcze smażyć razem minutę lub dwie.
Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na porcje (mniejsze lub większe - tyle, ile potrzeba). Na każdej porcji ciasta rozłożyć cebulę z orzechami i posypać pokruszonym serem. 
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez około 20 minut (do zrumienienia).
Smacznego!

3 komentarze: