piątek, 22 marca 2013

Kacze udka w sosie ananasowo-pomarańczowym

Mięso kaczki doskonale komponuje się z aromatem pomarańczy. A kawałki ananasa dodają daniu lekkości. Może to dobra propozycja na świąteczny obiad?

Składniki:

  • po 1 udku kaczki na osobę
  • 1 puszka ananasa w kawałkach
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka białego lub różowego wytrawnego wina
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sól, pieprz
Z udek odciąć nadmiar tłuszczu. Ułożyć udka na blasze. Przyprawić solą i pieprzem. 
Pomarańczę dokładnie umyć. Wycisnąć z niej sok i delikatnie zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z cytryny. Ananasa odcedzić. Płyn pozostawić. Połączyć sok z pomarańczy i cytryny, otartą skórkę z pomarańczy, ananasową zalewę i wino. Dokładnie wymieszać, a uzyskanym sosem lekko posmarować mięso.
Uda kaczki piec ok 1-1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Od czasu do czasu smarować płynem z pieczenia.
Sos przelać do rondla. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Podgrzewać mieszając, aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
Po upieczeniu udka przełożyć na półmisek i polać owocowym sosem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. kurczak an słodko, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kaczka na Święta "chodzi" za mną od kilku dni. Miałam nadzieję, że jakiś przepis znajdę u Ciebie. I nie zawiodłam się :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń