Składniki:
- po 1 udku kaczki na osobę
- 1 puszka ananasa w kawałkach
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- 1 szklanka białego lub różowego wytrawnego wina
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- sól, pieprz
Z udek odciąć nadmiar tłuszczu. Ułożyć udka na blasze. Przyprawić solą i pieprzem.
Pomarańczę dokładnie umyć. Wycisnąć z niej sok i delikatnie zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok z cytryny. Ananasa odcedzić. Płyn pozostawić. Połączyć sok z pomarańczy i cytryny, otartą skórkę z pomarańczy, ananasową zalewę i wino. Dokładnie wymieszać, a uzyskanym sosem lekko posmarować mięso.
Uda kaczki piec ok 1-1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Od czasu do czasu smarować płynem z pieczenia.
Sos przelać do rondla. Dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać. Podgrzewać mieszając, aż sos się zagotuje i zgęstnieje.
Po upieczeniu udka przełożyć na półmisek i polać owocowym sosem.
Smacznego!
kurczak an słodko, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuńKaczka na Święta "chodzi" za mną od kilku dni. Miałam nadzieję, że jakiś przepis znajdę u Ciebie. I nie zawiodłam się :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam