piątek, 22 marca 2013

Ciasteczka z serem i rozmarynem

Doskonała przekąska na przyjęcia.  Można tak naprawdę użyć dowolnego dojrzewającego sera. Z każdym serem będą pewnie smakować nieco inaczej, ale z pewnością równie smacznie.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 1 kostka masła
  • 250 g sera (ja użyłam polskiego Bursztyna)
  • 1/2 łyżeczki chili (pieprzu kajeńskiego)
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 1 żółtko
Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Masło rozdrobnić. Jeśli jest twarde, także można je zetrzeć. Igiełki rozmarynu pokruszyć na drobniejsze kawałki. Z mąki, sera, masła, pieprzu i rozmarynu przygotować kruche ciasto. W razie potrzeby można dodać 1-2 łyżki zimnej wody. Z gotowego ciasta uformować wałki o średnicy ok 5 cm, po czym schładzać w lodówce co najmniej pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Wałki ciasta wyjąć i kroić w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.  Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować żóltkiem roztrzepanym z łyżką wody.
Piec około 10 minut do zrumienienia.
Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Nie ma to jak domowe ciasteczka, takie najbardziej lubie.

    OdpowiedzUsuń
  2. MUSZĘ je zrobić :) Jutro idę po ser

    OdpowiedzUsuń